W dniu 16.05.2024 r. klasa 1i realizująca biologię w zakresie rozszerzonym, wzięła udział w warsztatach z dietetyki, które odbyły się na terenie Krakowskiej Akademii im. A. Frycza-Modrzewskiego.
Organizatorami byli studenci kierunku Dietetyka wraz z nauczycielami akademickimi.
Całość koordynowała dr inż. Iwona Mentel.
Na początku odbył się wykład inauguracyjny „Przeżyj – nie zajadaj!” który wygłosiła mgr Małgorzata Grudniewska.
Wykład zwrócił uwagę na rozróżnianie sygnałów płynących z ciała (doznań głodu i sytości), odczuwanie wrażeń związanych z jedzeniem.
Następnie młodzież została podzielona na grupy i wzięła udział czterech panelach .
I panel – osoba odpowiedzialna za warsztaty: mgr Joanna Dudek.
Temat: „Ocena nawyków żywieniowych i Analiza Składu Ciała. Odwiedź Nas, a My powiemy Ci więcej na temat Twojego stylu życia oraz odpowiemy na Twoje pytania!”
1) Ankieta żywieniowa wypełniana przez uczestnika
2) Analiza składu ciała, dokonanie pomiarów antropometrycznych
3) Omówienie ankiety żywieniowej oraz interpretacja wydruku z Tanity, krótki feedback ogólny z badania
II panel – osoba odpowiedzialna za warsztaty: mgr Małgorzata Grudniewska.
Temat: „Uważność jedzenia.”
Uważność jedzenia, to program dający możliwość wzbogacenia treści nauczania o elementy dietetyki i psychodietetyki. Jego celem jest zwiększenie uważności w kontekście jedzenia.
Gdy czynność wykonywana jest ze świadomością, to przynosi więcej radości i możliwe jest łatwiejsze osiągnięciesytości.
Uważność to dbałość o jedzenie na różnych etapach postępowania z pożywieniem.
Program zwraca uwagę na rozróżnianie sygnałów płynących z ciała (odczuciach głodu i sytości) i na odczuwanie wrażeń związanych z jedzeniem.
Celem jest zwiększenie uważności w kontekście jedzenia. Czynność ta, wykonywana ze świadomością i uwagą, przynosi więcej radości i umożliwia łatwiejsze osiągnięcie sytości.
III panel – osoba odpowiedzialna za warsztaty: mgr inż. Małgorzata Sowula.
Temat : „Wiem ile zjem.”
Zasady zdrowego odżywiania – piramida żywieniowa ( prezentacja)
Grupy produktów niezbędne w diecie nastolatka ( omówienie ilości poszczególnych produktów oraz wizualizacja tej ilości, przygotowanie stołu ze wszystkimi produktami, ewentualnie przygotowanie piramidy żywieniowej z modelową racją pokarmową dla młodzieży licealnej)
IV panel – osoba odpowiedzialna za warsztaty: mgr inż. Elżbieta Dudzińska-Kieblesz.
Temat: ,,Dieta – piękna i zdrowa.”
Warsztaty, na których wykorzystujemy aktywne składniki zawarte w żywności do sporządzanie surówek:
a) wzmacniających odporność, (surówka z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli i jabłka z oliwą )- allicyna, krzem, kwas mlekowy, polifenole, karoten i inne,
b) o właściwościach bakteriobójczych, (sałatka z papryki, pomidorów, sałaty lodowej, sera feta, czosnku i sosu winegret) – alliina, kapsaicyna, polifenole, wapń, likopen, witamina C i inne,
c) dekoracje potraw z owoców oraz warzyw surowych i gotowanych, (kwiat z gotowanej marchwi, różyczki z pomidorków koktajlowych lub rzodkiewek i liście z jabłka)
W czasie przerwy młodzież miała możliwość zwiedzić Wieloprofilowe Centrum Stymulacji Medycznej.
Organizacja wyjścia i opieka : prof. Renata Bielecka