Sobieski w kuchni – Tarta czekoladowa

Pierwszy kącik kulinarny w gazetce FAMA!

indeks

Zdrowe odżywianie to temat numer jeden w całym społeczeństwie. Ludzie, chcąc zdrowo się odżywiać, wykluczają całkowicie ze swojej diety niektóre produkty i tym samym popadają ze skrajności w skrajność.

Wszystkim nam znana jest ustawa, która zabrania przyprawiania potraw czy sprzedaży „niezdrowych” rzeczy w sklepiku szkolnym. Czy słusznie? Nie do końca, chociaż trzeba przyznać, że problem otyłości w polskich szkołach ciągle rośnie, a właściwie się szerzy… Wychodząc naprzeciw tym, którzy kochają cukier, chipsy i colę, będę Wam pokazywać zdrowe, ale równie pyszne desery i posiłki, które bez problemu będą możliwe do przygotowania przez każdego Sobieszczaka. Przy każdym przepisie będziecie mogli znaleźć przydatne informacje, które pomogą Wam w drodze do zdrowszego życia. I pamiętajcie! Zdrowe odżywianie nie zawsze wiąże się z odchudzaniem. Dietę powinno się utrzymywać, a nie ciągle zmieniać.

Pierwszym przepisem jest tarta czekoladowa, dedykowana maturzystom, którzy po czasie spędzonym na mozolnej nauce chcą trochę wytchnąć i zapomnieć o nadchodzących dniach. Coś od życia się należy! Dacie radę!

 

Tarta czekoladowa

Składniki na spód:

300g ciasteczek owsianych z kakao/ orzechów laskowych/oreo

150 g namoczonych przez noc daktyli

1 łyżka kakao

 

Składniki na krem:

2/3 szklanki kaszy jaglanej (przepłukanej pod gorącą wodą co najmniej dwukrotnie- pozbawi to charakterystycznej goryczki)

3 szklanki mleka/mleka orzechowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70%

4 łyżki kakao lub karobu

ew. cukier kokosowy do smaku

 

Składniki na polewę:

100g czekolady gorzkiej

200 g śmietanki kokosowej z puszki

+do smaku: dżem słodzony sokiem jabłkowym z kwaśnych owoców (m.in.porzeczka, agrest, rabarbar)

 

Ciasto:

Zmiksować orzechy, dodać odcedzone daktyle i ponownie zmiksować na lekko grudkowatą, ale stałą masę. Jeśli wciąż będzie sypka, to dodać trochę wody spod daktyli. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty i schłodzić w lodowce przez min. 30 minut. W tym czasie przygotować krem.

Krem:

Do garnka z grubym dnem wlać mleko, wsypać kaszę, szczyptę soli i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut do rozgotowania kaszy (ma wchłonąć większość mleka). Gdy kasza będzie gotowa, wrzucić połamaną w kostki czekoladę i kakao, odstawić na 3 minuty i po tym czasie dokładnie wymieszać. Jeszcze gorącą masę zblendować na gładki krem. Gdy grudki wciąż będą wyczuwalne, dodać odrobinę mleka i ponownie zblendować. Cały ten proces może zając ok.10 min(zależy od mocy blendera – pamiętajcie, żeby robić to ostrożnie i nie spalić naszego urządzenia!). Schłodzony spód posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wylać przygotowany krem i wstawić do lodówki. Przygotować polewę.

Polewa:

W rondelku podgrzać śmietankę kokosową (zwarta, biała część mleka kokosowego z puszki). Gdy będzie bliska wrzenia, zdjąć z palnika i dorzucić posiekaną czekoladę, ewentualnie dosłodzić cukrem kokosowym/syropem z agawy. Odstawić do rozpuszczenia czekolady (ok.2min). Wylać na przygotowaną wcześniej tartę i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Podawać ze świeżymi owocami, dobrze sprawdzą się truskawki czy maliny. Jeśli ich nie macie – nic się nie dzieje. Sama w sobie jest wyśmienita:)image1

Smacznego!

 

Jeśli macie jakieś wątpliwości, prośby odnośnie kolejnych przepisów czy pytania – piszcie śmiało! Znajdziecie mnie na facebook’u (Julia Bober) lub mailowo: julkabober@gmail.com