Powoli zaczynam myśleć o świętach, a co za tym idzie, o tym, co postawimy na wigilijnym stole. W najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisami na obłędne orzechowe pierniczki i świąteczny sernik. Dzisiaj prezentuję Wam jeszcze przepis z użyciem dyni, której to w tym roku jest wyjątkowo dużo. Jeśli jeszcze nie używaliście jej do wypieków – czas najwyższy! Te ciastka są pyszne, zdrowe i bardzo proste!
2 szklanki mieszanki mąk: ryżowa, tapioka, gryczana, orkiszowa
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
1 rozgnieciony banan
2 łyżki miodu/ syropu klonowego
3/4 szklanki puree dyniowego
1/2 szklanki orzechów, posiekanych 1/2 szklanka żurawiny, daktyli, czekolady, ziaren, suszonych moreli
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki. W drugiej wszystkie mokre i dokładnie wymieszać trzepaczką. Połączyć zawartość dwóch misek do otrzymania plastycznego ciasta. Dwoma łyżkami formować ciasteczka i wyglądać na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15-20 minut. Ostudzić. Idealnie smakują do porannej kawy czy rozgrzewającej gorącej czekolady.
Smacznego!
Jeśli macie jakieś wątpliwości, prośby odnośnie kolejnych przepisów czy pytania – piszcie śmiało! Znajdziecie mnie na facebook’u (Julia Bober) lub mailowo: julkabober@gmail.com